Vi har öppnat i Skellefteå nu där du kan laga din iPhone hos oss. Därför idag tänkte jag bjuda på några tips om hur du kan ladda din iPhone eller iPad snabbare.

Att ladda en Iphone eller Ipad, eller vilken annan laddningsbar elektronikpryl som helst för den delen, kan tyckas vara något av det minst komplexa du kan företa dig. Bara att plugga in och vänta – hur svårt kan det vara?

Men faktum är att tiden det tar att ladda varierar kraftigt och det kan skilja så mycket som 100 procent mellan två olika sätt. Så här gör du för att skynda på laddningen så mycket det går.

Laddare

Laga iphone i skellefteå hos Fixiphone

Hjälp! Hur får jag min Iphone att laddas upp snabbare?

Välj rätt laddare

Det viktigaste valet du gör är vilken laddare du väljer. Valet har störst påverkan på tiden det tar att ladda. Det är dessutom viktigt ur en säkerhetsaspekt – då de flesta av oss lämnar laddare obevakade hela tiden eller flera timmar om dagen är det viktigt att inte köpa en dålig kopia av Apples laddare som inte följer elsäkerhetsföreskrifter och kan orsaka eldsvåda.

För att lämna din iPhone för reparation gå in på https://www.fixiphone.se/tjanster/

Det finns bra tredjepartsladdare också, till exempel adaptrar för laddning i bilen, men här fokuserar vi på de olika laddare Apple erbjuder:

  • Usb-porten i Macen
  • Iphone-laddaren
  • Ipad-laddaren

Iphone-laddaren är begränsad till 5 watt och 1 ampere. Ipad-laddaren för nyare modeller av paddan har 12 watt och 2,4 ampere, medan den äldre hade 10 watt och 2,1 ampere.

Uppdatering 27/12: Det verkar som att Ipad Air 2 återigen har 10-wattsladdare som standard, medan Apple fortsätter sälja 12-wattsladdaren som tillbehör. Tack till Christer för tipset.

Usb-portarna i Macen skiljer sig åt mellan olika Macar. Äldre maskiner som bara har usb 2.0 har bara 2,5 watt och 0,5 ampere och är alltså i särklass långsammast för laddning. Med usb 3.0 får du ut 0,9 ampere på 5 volt, vilket innebär 4,5 watt.

Usb-ström på Macen

Du kan själv se hur mycket ström din Iphone eller Ipad får ur Macen genom att välja Apple -> Om den här datorn -> Systemrapport och klicka på USB. Här ser du hur en Mac Pro (2013) ger 2,1 ampere.

Men om du kopplar en Apple-produkt direkt i en Mac med usb 3.0 (eller Thunderbolt Display) kan den ge ytterligare lite kraft och få ut 1,1 ampere eller 5,5 watt – aningen mer än Iphone-laddaren med andra ord. Det fungerar bara i OS X och inte genom en hubb. På vissa riktigt nya modeller kan du dra hela 2,1 ampere ur usb 3.0-kontakten.

http://www.apple.com/se/iphone/